Strona w budowie
Kaczka z pieca w pieczarkach i jabłkach
Składniki:
*Mała kaczka
*2 szklanki ryżu
*pomidor
*jabłko
*100 gram pieczarek
*2 cebule
*limonka
*limonka
*pęczek pietruszki
*listki mięty
*oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Gotujemy w garnku kaczkę wraz z obraną cebulą i cytryną w całości, mniej więcej dwadzieścia pięć minut.
Następnie kroimy cebulę oraz pomidora, przysmażamy razem na oliwie z oliwek, potem wsypujemy dwie filiżanki ryżu i zalewamy czterema szklankami wywaru z ugotowanej kaczki. Gotujemy aż ryż będzie gotowy. Kawałki kaczki układamy w naczyniu żaroodpornym i podpiekamy w piekarniku dwadzieścia minut, aby nabrała złotego koloru. Następnie dodajemy ryż wraz z pieczarkami, pokrojonym jabłkiem, pietruszką oraz miętą i znowu zostawiamy kilka minut w piekarniku, aby nabrała aromatu dodanych ziół.
Zupa z zielonej fasolki
Prygotowanie:
Zupa z zielonej fasolki
Składniki:
*pół nabierki oliwy z oliwek
*pomidor
*jedna marchew
*jedna cebula
*dwa ziemniaki
*100 gram dyni
*350 gram zielonej fasolki
*50 gram drobnego makaronu
*ząbek czosnku
Prygotowanie:
Do garnka wlewamy dwa litry wody, wkładamy cebulę, czosnek, ziemniaki, dynię, marchewkę i pomidora( bez skóry i nasienia).
Potem po ugotowaniu, miksujemy wywar wraz z warzywami blenderem. Następnie dodajemy zieloną, pokrojoną w kawałki fasolkę, oliwę oraz drobny makaron. Gotujemy jeszcze piętnaście minut.